2017. július 28. Péntek | Szabolcs napja
Ingatlankeresés
Ingatlan típusa:
 
ingatlan keresése
 
ingatlan keresése
ingatlan keresése
Keresés hirdetés azonosítóra:
ingatlan keresése
eladó, kiadó ingatlanok, házak, lakások, ingatlan
Ingatlanjog
2017-05-31  

Luxuskörülmények között laknak a legmenőbb budapesti diákokAz ingatlanpiaci élénkülést nem csak az árak és a tranzakciószámok emelkedése vagy az egyre több új projekt indítása támasztja alá, hanem a különböző alternatív, a magyar piacon eddig kevésbé megszokott befektetési formák megjelenése is bizonyítja. Erre szolgál példaként a felsőoktatási szállások piaci alapú kínálatának a megjelenése, amit nemcsak a magánkollégiumok, hanem a kimondottan diákok számára épített társasházak megjelenése is bizonyít.

A lakásárak emelkedése mellett a külföldi diákok növekvő száma is kedvező hatással van a modern, már-már luxusigényeket kielégítő épületek megjelenésére. A Magyarországon tanuló külföldiek ugyanis erős fizetőképes keresletet teremtenek az ilyen jellegű intézményekre, ami miatt az ingatlanbefektetőknek is egyre inkább megéri magánkollégiumok vagy diákokat célzó apartmanok fejlesztésbe fogni.

Jelenleg a magyar egyetemeken 22-23 ezer külföldi hallgatót regisztrálnak évente, aminek kisebb részét - kb. 5 ezer főt - adják az Erasmus programmal érkezettek, akik többnyire 3-5 hónapot töltenek Magyarországon. Ez a diákszám már elég ahhoz, hogy megteremtse az igényt a magasabb színvonalú és ezzel együtt drágább szálláshelyek iránt.

Erre alapozva az utóbbi időben több lakásfejlesztő cég is úgy hirdeti társasházát, hogy diákok számára ideális, illetve olyan szolgáltatásokat is tervez bele, ami a felsőoktatási hallgatók igényeivel hozható összefüggésbe. Ilyenek például a különböző közösségi terek, fitnesz terem, tanulószoba vagy az étterem.

Az egyik legújabb ilyen típusú fejlesztés a Portfolio Ingatlan adatbázisában is szereplő - a Rottenbiller utcában megvalósuló 142 lakásos társasház, amelyeket elsősorban befektetési célú vásárlóknak kínálak a diákok számára történő könnyű kiadhatósága miatt.

Mennyibe kerül egy magánkollégium?

Míg a hagyományos kollégiumok bérleti díjai többnyire 10 és 30 ezer forint között vannak havonta, addig a magánkollégiumok ennél valamivel drágábban érhetők el. A legolcsóbban az oktatási intézményektől távolabbi helyeket kínálják, azon belül is a legalább háromágyas szobákat. Egy ilyen szobában a bérleti díj 30 ezer forint körül alakul, ami megegyezik a legdrágább állami kollégiumok díjaival. A jobb elhelyezkedésű egy vagy kétágyas szobákért azonban már a régebben épült házak esetén is legalább 45 ezer forintot kell fizetni, de állapottól függően akár 80 ezer forint is lehet az ár.

Külföldi városokhoz viszonyítva azonban a 300-400 eurós bérleti díjak sem számítanak különlegesnek, így feltételezhető, hogy ha nem is tömegesen, de az itt tanuló külföldiek egy része hajlandó lesz kifizetni a felárat azért, hogy egy új építésű, modern, magasabb igényeket kielégítő szálláson lakhasson.

Forrás: Portfolio.hu

www.sokingatlan.com